dinsdag 2 december 2014

recepten van taarten

Al eventjes geleden beloofde ik dat ik de recepten van de taarten die ik met mijn verjaardag gebakken had, zou plaatsen.
Sorry dat het even geduurd heeft.... maar doe er direct het recept van de laatst gemaakte taart bij.

 Eerst het recept van de Aardbeien tiramisu:
Benodigdheden:
500 gram mascarpone, 4 el suiker, 150 ml yoghurt, 1 zakje klopfix, 400 ml sinaasappelsap, 500 gram aardbeien, ca. 2 pakken lange vingers, reep chocola

Neem een kom en doe hier de mascarpone, suiker, yoghurt en 75 ml sinaasappelsap in. Mix tot een romige crème en zet in de koelkast. Ik doe er ook een zakje klopfix door voor extra stevigheid. Snij ondertussen de aardbeien in plakjes.
Doe de resterende sinaasappelsap in een diep bord en doop hierin de lange vingers. Leg ze op de bodem van een springvorm. 
Smeer ongeveer de helft van de mascarpone op de lange vingers en leg hierop een laag aardbeien. Nu weer een laag van de lange vingers in de sinaasappelsap gedoopt. Daarna de rest van de mascarpone. Als laatste maak je krullen van de reep chocola en strooi over de mascarpone. 
Laat de taart opstijven in de koelkast.

Recept van de caramel shortcake:
Benodigdheden: voor de bodem:
55 gram suiker, 120 gram boter, 180 gram zelfrijzend bakmeel en een snufje zout
Voor de caramelvulling: 
1 blikje gecondenseerde melk, 60 gram boter en 4 el donkerbruine basterdsuiker
Voor de topping:
200 gram melkchocola, 40 gram witte chocola

Maak eerst de bodem. Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter en suiker tot het romig wordt. Voeg het zelfrijzend bakmeel in gedeeltes toe en mix het geheel totdat het meel goed is opgenomen. Bekleed een ingevette bakvorm met het deeg. 
Prik gaatjes in de bodem en bak het geheel in 20 minuten gaar.

Maak nu de caramelvulling. Smelt de boter in een pannetje. Voeg de suiker toe en roer snel door elkaar. Voeg de gecondenseerde melk toe en blijf roeren met een garde. Breng het aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten koken terwijl je blijft roeren. De caramel is klaar als het genoeg is ingedikt. 
Giet de vulling op de afgekoelde koekbodem en verspreid het met een spatel gelijkmatig in de vorm. Zet het geheel in de koelkast om af te laten koelen.

Wanneer de caramel is afgekoeld, smelt je de melkchocola au bain marie. Zodra alle chocola gesmolten is, haal je de kom van het pannetje water en zet dit even apart. Laat de chocola iets afkoelen. 
Doe de witte chocola in een wegwerp spuitzakje, leg het in de magnetron en smelt hierin de chocola. Giet de melkchocola over de taartbodem en maak het egaal. Knip het puntje van het spuitzakje af en spuit lijnen van links naar rechts over de taart. Maak met een prikker lijnen van boven naar beneden door de chocola. 
Zet de taart in de koelkast zodat de chocoladelaag hard kan worden.

Recept van de tiramisu met caramel:
Benodigdheden voor de bodem en topping: 
500 gram mascarpone, 4 eieren, 100 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, 1 zakje klopfix, paar druppels vanille, wat melk, scheutje tiramisu likeur (of i.d.), ca. 2 pakken lange vingers, wat cacaopoeder als garnering
Voor de caramelvulling:
blikje gecondenseerde melk, 60 gram boter en4 el donkerbruine basterdsuiker 

Doop de lange vingers in de melk waar een scheutje likeur doorheen zit. Leg deze op de bodem van de springvorm. Maak nu de caramel zoals beschreven bij de caramel shortcake. Laat het niet te ver inkoken maar zorg dat het nog goed vloeibaar is. Smeer ongeveer de helft hiervan over de lange vingers heen en zet de rest nog even weg. 
Doe de mascarpone, suiker, vanilledruppels, eidooiers en het zakje klopfix in een kom en mix het tot een romige crème. Zet dit even in de koelkast weg.
Klop de eiwitten tot een wit schuim en spatel dit voorzichtig bij het 1e mengsel. Doe ongeveer de helft hiervan over de afgekoelde caramel. 
Leg hierop weer een laag lange vingers die weer in de melk zijn gedoopt. Hierover smeer je de rest van de caramel en doe hierop de rest van de mascarpone. Strooi als garnering wat cacaopoeder over de mascarpone en laat de taart opstijven in de koelkast.

Voor de tiramisu taarten gebruik ik een springvorm van Ø26 cm en voor de caramel shortcake een taartvorm met gekartelde rand van Ø26 cm.

Eet smakelijk!!!

9 opmerkingen:

  1. Oh heerlijk Tineke! Ik mis wel een beetje een foto!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ze weer opgeslagen, bedankt Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmmmm dat lijkt mij heerlijk Tineke !!!!
    Hartelijk bedankt voor de recepten !!!
    Groetjes Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ga ik zeker uitproberen, dank je wel!!!
    Creatieve groetjes, Gaby

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt Tineke voor deze recepten ...
    Fijne woensdag ... lieve groetjes Valerie ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je wel, Tineke. Heb de recepten meteen opgeslagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dank je wel voor de recepten Tineke, ik heb ze opgeslagen.
    groetjes
    Neline

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Tineke wat leuke recepten. Ik ga het straks ook eens proberen. Leuk om zelf iets te maken. Morgen komt er. Gebak van de bakker andere keer. Groeten Trijntje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dank je wel voor de recepten! Heb ze opgeslagen en ga er zeker van proberen.

    BeantwoordenVerwijderen